Baranyai kókuszos szelet

A Baranyai kókuszos szelet rendkívül mutatós édesség, bármely alkalomra kiváló választás. Kókuszos ízvilágával igazán különleges, melyet csokoládé réteggel a tetejét még meg is bolondíthatunk. Azonban kicsit időigényes, érdemes ezzel is számolni az elkészítése során.  Kiváló választás az adventi, karácsonyi időszakban is, de egész évben bármikor elkészíthető.

Baranyai kókuszos szelet recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál kakaópor

A kókuszos krémhez:

A sárga krémhez:

  • 3 evőkanál liszt
  • 12,5 dkg puha vaj vagy margarin
  • 3 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 6 tojássárgája

A Baranyai kókuszos szelet elkészítési lépései:

  1. Először egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a tészta hozzávalóit gyúrjuk össze.
  2. Vegyük a tésztát két egyenlő részre.
  3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd az egyik lapot óvatosan fektessük bele a tepsibe (kb. 35X27 cm).
  4. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, apránként hozzáadagolva a cukrot, majd a kókuszreszeléket is.
  5. Ezt a krémet kenjük a tepsiben lévő lapra egyenletesen.
  6. Ezután fedjük be a másik kinyújtott lappal.
  7. Majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
  8. Közben a sárga krémhez a tojások sárgáját elkeverjük a liszttel, majd a tejet hozzáadva sűrűre főzzük.
  9. A vajat vagy margarint habosa keverjük a porcukorral.
  10. Ha a tojásos krém kihűlt hozzákeverjük a cukros margarinhoz.
  11. Majd rákenjük a kihűlt tészta tetejére és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
  12. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

Akár csokimázat is készíthetünk még a tetejére. Ehhez 6 evőkanál porcukrot és 2 evőkanálnyi kakaóport kell elkeverni 2 evőkanálnyi vízzel és 5 dkg margarinnal. A hozzávalókat felfőzzük és hagyjuk kihűlni, majd a sárga krém tetején egyenletesen eloszlatjuk. Hagyjuk az egészet megdermedni, megkeményedni, utána már szépen szeletelhető. Bármely alkalomra kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez