Kókusz feldolgozása

A kókusz feldolgozása rendkívül széleskörű, hiszen nemcsak kókuszreszelékként fogyaszthatjuk. Bár kétségtelen, hogy hazánkban így ismerjük leginkább, hiszen számos süteménynek fő ízesítője. Pedig a kókusz nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Igaz a friss kókuszdió csak a nagyobb bevásárlóközpontok, kulináris üzletek kínálatában található meg és sokan nem szívesen esnek neki a kókuszdió feltörésének sem. Pedig megvan a technikája, aminek elsajátításával nem lehetetlen a folyamat. Ázsiában nagyon népszerű és nincs olyan része, amit ne használnának fel.

Kókusz feldolgozása hazánkban

Hazánkban jellemzően kókuszreszelékként ismertük az elmúlt évtizedekben. Azonban a határok megnyílásával, a keleti ízek megismerésével, valamint a tudatosabb táplálkozás keresésével, egyre inkább előtérbe kerültek egyéb feldolgozott formái is. Nemcsak a különböző érzékenységekben, allergiákban szenvedők esetén, de ott mindenképp. Hiszen a kókusz is gluténmentes, így a glutén érzékenyek étkezésében is fontos szerepet játszik. Akárcsak a laktózérzékenységnél.

Kókusz felhasználása

A kókuszból lisztet is készítenek, mely főleg a gluténérzékenyek étrendjében játszik jelentős szerepet. Bár a kókuszliszt ára jóval magasabb, mint gabonából készült társaié, jó alternatívája lehet a gabonaliszteknek.

A kókusztej is egyre népszerűbb hazánkban – mely nem a kókuszdió belsejében található lé – sok üzlet polcain megtalálható már. Szemben a korábbi évek gyakorlatával, ahol csak bioboltokban, drogériákban és nagyobb bevásárlóközpontok polcain volt csak fellelhető.

De leginkább a kókuszolaj vagy kókuszzsír szivárgott be a háztartásokba. A sokféle információ hallatán, mely időről – időre felüti a fejét a margarin, az olaj stb. káros hatásairól, az emberek óhatatlanul egészségesebb alternatívákat keresnek. Így találták meg néhány évvel ezelőtt a kókuszolajat is, mely nagyon jól használható sütésre, főzésre egyaránt.

A kókuszvirágcukor kevésbé ismert – bár pálmacukor néven talán ismerősebben cseng – szintén egészségesebb alternatívája a hagyományos cukornak, mivel a glikémiás indexe csak 35. Kicsit karamellás ízvilágú, mely tea vagy sütemények ízesítésére is jó választás.

A kókuszchips szintén az utóbbi évek nagy felfedezése, mely így van az összes zöldség- vagy gyümölcs chips esetében. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek – így egyre több bevásárlóközpontban, élelmiszerüzletben – megtalálható a kínálatban. De otthon, házilag is nekiláthatunk az egészségesebb minden mentes nassolnivalók elkészítésének.

De nemcsak élelmiszerként használt, hiszen a kozmetika ipar és szépségápolás egyik kedvelt alapanyaga is. Számos termékben – testápolók, szappanok stb. – megtalálható.

Kókusz tárolása

A friss kókuszdió szobahőmérsékleten is sokáig eltartható, ha a héja ép, nem sérült és megfelelő mennyiségű víz van benne. Ugyanis a kókusz húsát a kókuszvíz tartja frissen. Ha kevés van benne, akkor hamar kiszárad, ha túl sok az viszont az éretlenség jele.

Kókuszdió feltörése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom