Tartalomjegyzék
A kókusz szirup készítés házilag leginkább akkor merül fel, ha nehezen beszerezhető készen. Ilyenkor jól jön egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető recept hozzá és már használhatjuk is fel. Nemcsak koktékokhoz, hanem palacsinták, sütemények, kávé, turmix ízesítésére is tökéletes választás. Az egyszerű cukor szirup is rendkívül könnyen elkészíthető kristálycukor és víz egyenlő arányú hozzáadásával. (Pl. 1 kg cukorhoz, 1 liter víz). Itt a vizet és a cukrot összemelegítjük egy forralóedényben lassú kavarás mellett. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvadt. Majd hagyjuk kihűlni a szirupot és töltsük jól záródó üveg(ek)be. Hűtve akár 1 hónapig is eltartható.
Kókusz szirup készítése házilag
Hozzávalók:
- 2,5 dl kókusz- vagy sima tejszín
- 1-2 dl tej- vagy kókusztej, ha nagyon sűrű lenne
- 10 dkg nagyobb szemű kókuszreszelék
- 15 dkg (egy tubus) cukrozott sűrített tej
- egy kifertőtlenített üveg kupakkal
A házi kókusz szirup elkészítési lépései:
- Először melegítsünk elő egy serpenyőt.
- Majd szárazon – mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül – öntsük bele a kókuszreszeléket, egyenletesen eloszlatva az edény alján.
- Ezután folyamatos kavarás mellett, közepes lángon enyhén pirítsuk meg. (Akkor jó, ha szép aranybarna). Majd húzzuk le a tűzről.
- Ezután egy edénybe nyomjuk bele a sűrített tejet és a tejszínt, keverjük el, majd adjuk hozzá a pirított kókuszreszeléket is, és azzal is keverjük el.
- Lassú tűznél folyamatos keverés mellett kezdjük el főzni, majd közepes lángon főzzük nagyjából 15 percig.
- Ezután egy turmixba vagy késes aprítóba töltsük bele és alaposan dolgozzuk össze.
- Ha nem elég homogén, akkor egy szűrőn még passzírozzuk át.
- Ha túl sűrű, hígítsuk még kevés tejjel, akkor jó, ha méz sűrűséget kapunk.
- A visszamaradt masszát felhasználhatjuk sütemény készítéséhez.
- Keverjük el alaposan és öntsük az előzőleg kifertőtlenített, jól záródó kupakkal rendelkező üvegbe.
- Már használhatjuk is. Hűtőben tároljuk.
Kellemes, zamatos, kókuszos sziruphoz jutunk, mely az egyik leggyakrabban használt koktélszirup. De tökéletes választás egy finom kókuszos latte vagy kókuszos forró csokihoz is. Csinos üvegekbe rakva kiváló karácsonyi ajándék is lehet belőle.
Cukorszirup készítése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma
Vissza a kategória cikkeihez