Kókusz tárolása

Akinek van kamrája sokkal könnyebben tudja megoldani a háztartás mindennapi gondjait a beszerzéstől a tárolásig. Ráadásul télre is módszeresebben, gazdaságosabban fel tud készülni. Azonban aki nem rendelkezik ilyen tárolási lehetőséggel is meg tudja oldani a lekvárok, savanyúságok, bab, borsó, lencse tárolását egy kis körültekintéssel.

Kókusz tárolása

Érdemes vásárlás során megszagolni a csúcsán található három lyuknál, hogy ne legyen dohos szaga. Csak olyan kókuszdiót vásároljuk és tároljunk el, melynek ép a héja és kókuszvíz is van benne érezhetően. Ugyanis tárolása hetekig nem okoz problémát szobahőmérsékleten sem, ha van benne kókuszvíz. Mivel az tartja frissen a gyümölcshúst. Azonban, ha túl sok víz lötyög benne, akkor az a kókuszdió még éretlen. A már felbontott kókuszdiót minél előbb használjuk fel. Magas zsírtartalma miatt ugyanis hamar avasodik. A friss gyümölcs húsát vízbe áztatva, hűtőszekrényben tartsuk felhasználásig.

Hazánkban főleg a kókuszreszelék a sütemények kedvelt alapanyaga, ezek száraz, hűvös helyen felbontás nélkül a csomagoláson található időpontig eltarthatók. Felbontás után érdemes minél előbb felhasználni, mert az aromáját elveszti, de légmentesen lezárva szintén hetekig eltartható minőségromlás nélkül.

Egyéb zöldségek, gyümölcsök tárolása

A diót, mogyorót szárítás után érdemes:

  • laza szövésű zsákokban tartani
  • csak annyit megtörni belőle, amit fel is használunk, így biztosan nem fog megavasodni

Ha nagyobb mennyiségű dióhoz jutunk, azt le is lehet fagyasztani. Akár megpucolva, akár ledarálva ki lehet adagolni egy-egy süteményhez szükséges mennyiséget belőle.

Ha nem fagyasztjuk le, csak annyit daráljunk amennyit fel is használunk, mivel az olajos magvak levegővel érintkezve könnyen megavasodnak.

Egyebek tárolása

  • Mák: A mákból is érdemes megvenni ősszel a család számára szükséges éves mennyiséget. Tüllzacskóban felfüggesztve az új mákig friss marad.
  • Zöldpaprikaerős paprika is tárolható hosszú hetekig frissen, ha egyenként papírba csomagoljuk őket és egymás mellé, polcra helyezzük 1-2 rétegben. Fontos, hogy csak teljesen ép, érett, fényes héjúakat válogassunk erre a célra.
  • Hagymahagymát ládában, szétterítve, fokhagymát és fűszerpaprikát felfűzve, felfüggesztve tarthatunk hosszú ideig felhasználható állapotban.
  • Számos fűszernövényt (kapor, borsikafű, tárkony) is begyűjthetünk télire. Szintén csokorba kötve, fellógatva várhatnak a sorsukra.
  • Gyümölcsökalmakörte ládába rakosgatva hosszú ideig eltartható. Csak épp, érett darabokat tegyünk félre erre a célra és időnként válogassunk át.
  • Bogyók: Ha csipkebogyót gyűjtöttünk az őszi kirándulásaink során, azt is érdemes megszárítani és szárítva papír-, vagy tüllzacskóba fellógatva tárolhatók ezek is.
  • Sütőtök: a sütőtök szellős ládában, kartondobozban hűvös, jól szellőző helyen hónapokig eltartható. Ha már felvágtuk, hűtőszekrényben tároljuk lefóliázva.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom