Kókusz vásárlás

A kókusz vásárlás hazánkban főleg feldolgozott formában kerül előtérbe. Napjainkra már nemcsak a tudatos táplálkozás hívei és a különböző érzékenységben szenvedők keresik ezeket a termékeket. Egyre nagyobb körben válik népszerűvé a kókusztej, kókuszolaj vagy a kókuszliszt is. Igaz, hogy nem olcsók, de nagyon egészségesek. Mivel gluténmentesek, alternatívát jelenthetnek egyéb gluténtartalmú termékekhez képest is.

A kókuszdió valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy a Dél-Kelet Ázsiai szigetcsoportból származik, a kókuszpálma termése. Mivel a magok sokáig megőrzik csírázóképességüket – még a tengeren úszva is – így az anyanövénytől akár több ezer kilométerre is megkezdhetik csírázásukat. Már az időszámítást megelőző időből vannak feljegyzések róla. Számos társadalomban – főleg Indiában – kulturális és vallási jelentősége is rendkívüli. A hindu néphagyomány szerint például 99 betegség gyógyítására alkalmas.

A kókuszdió hatása

A kókuszpálma az egyik legsokoldalúbban felhasználható kultúrnövényünk. Minden része hasznosításra került. A termése szintén sokoldalúan felhasználható, létfontosságú táplálék. Teljes értékű, kalóriadús étel, mely a trópusokon élő emberek számára az egyik legfontosabb alap élelmiszer.

Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Egy átlagos testalkatú ember napi tápanyagszükségletének jelentős részét fedezi. Nagy mennyiségben tartalmaz telített szírsavakat, mely jótékony hatással van a vérerekre is. Rendszeres fogyasztása segít az egészségünk megőrzésében.

Kókusz vásárlás

Bár az országút mentén nem kapható, mint a burgonya vagy az eper, de számos helyen hozzájuthatunk. Aki biztosra akar menni inkább a nagyobb bevásárlóközpontokban vagy kulináris üzletekben keresse. Hazánkban ugyanis a kókuszdió nem örvend olyan nagy népszerűségnek, hogy a piacok polcain is megtalálható legyen. Érdemes arra törekedni, hogy olyan kókuszdiót vásároljunk csak meg, amiben lötyög a kókuszvíz. Ha megrázogatjuk, hallhatjuk. Ugyanis, ha nincs benne, akkor már túlérett, ha pedig sok van benne, akkor nem érett még meg. Ép héjú, sérülésmentes diókat válogassunk.

Feldolgozott formában – kókuszliszt, kókusztej, kókuszchips – szintén nagyobb élelmiszerüzletekben, bioboltokban, drogériákban megtalálható. A kókuszreszelék pedig minden élelmiszerüzletben kapható, hiszen nagyon népszerű sütemény alapanyag vagy ízesítő hazánkban is. A gyerekzsúrok kedvelt édessége a kókuszgolyó miatt, ha másért nem is biztos, hogy minden háztartásban akad belőle.

Kókusz tárolása

Ha megfelelő érettségű kókuszdiót vásárolunk, annak a tárolása sem okozhat problémát. Ugyanis a gyümölcs húsát.   Így akár szobahőmérsékleten is könnyedén eltartható napokig is. De érdemes minél előbb feldolgozni és úgy tárolni el.

Kókusz bontása, ahogyan énnekem sikerült:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom