Kókusz vitamin

A kókusz vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Ráadásul sok – a szervezet számára fontos – rostot is tartalmaz. Bár a kalória tartalma nem igazán alacsony, főleg a szénhidrát tartalma magas a szárított kókusznak. Azonban a glikémiás indexe alacsony, így a cukorbeteg diétában is fogyasztható. A kókusz friss állapotában főleg az ázsiai konyha kedvelt tápláléka, sokféle ételben megtalálható. Hazánkban – bár az utóbbi években egyre több feldolgozási formája kezd ismertté válni – még mindig talán kókuszreszelékként a legnépszerűbb.

A kókusz vitamin tartalma

Vitaminban rendkívül gazdag, hiszen megtalálható benne négyféle B-vitamin, valamint C- és E-vitamin is. A C-vitamin tartalma segít az immunrendszer erősítésében, az E-vitamin antioxidáns hatása miatt jótékony. Valamint jelentős az élelmirost tartalma is. Ásványi anyagok közül jelentős a réz, foszfor és magnézium tartalma is, melyek a B6 vitaminnal együtt jótékony hatással vannak az idegrendszerre, de az méregtelenítési, illetve anyagcsere folyamatoknál is. Zsírtartalma segíti az emésztést és az ételek felszívódását.

Kókusz hatása

A kókusz hatása a szervezetre nagyon kedvező. A kókusztej rendszeres fogyasztása segít a csontok és fogak erősítésében, mivel kalcium tartalma átlagon felüli. Mivel pedig laktózmentes, így a laktózérzékenyek számára is jó alternatíva. Ugyanis pótolhatja számukra a tejben és tejtermékekben gyakori ásványi anyagokat.

Mivel pedig gluténmentes is, így a gluténérzékenyek számára a kókuszliszt jelent jó alternatívát a gabonalisztekkel szemben.

Gyógyászati javallatok:

  • tápanyaghiány
  • csökkent vizelet kiválasztás
  • székrekedés

A kalóriaszegény diéta esetén kerülni kell a fogyasztását, mivel igen nagy arányban tartalmaz telített zsírokat. Ezért a kókuszolaj – a kókuszdióból előállított olaj – fogyasztása nem ajánlott azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük.

Kókusz hatása külsőleg

A kókusz a kozmetika- és szépségipar egyik kedvelt alapanyaga is. Számos termékben – testápolókban, szappanokban, tusfürdőkben – megtalálható. A kókuszolajat a bőrbe masszírozva késleltethetjük a ráncok kialakulását, ezáltal lassítva a bőr megereszkedését is. Segít a bőr szárazságának megszüntetésében és az ekcémás bőrbetegségek gyógyításánál is használatos.

Figyelmeztetések, ellenjavallatok:

Húsa könnyen megavasodik, ezért csak frissen vagy szárítva javasolt a fogyasztása. A kókusz tárolása frissen vagy szárítva is történhet, de a gyors avasodásával számolni kell.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom