Kókusz

A kókusz a napfény ízét idézi finom, semmihez sem fogható ízvilágával, vagy csak beleképzeljük, hiszen a pálmafák a végtelen tenger, a napfény és a szabadság érzetét keltik. A kókuszdió a kókuszpálma termése, mely feltételezések szerint Dél-Kelet Ázsiából vagy az Ázsia és Ausztrália között található szigetekről terjedhetett el. Érdekessége, hogy a lehullott magjai akár 3 hónapig is megőrzik a csírázóképességüket és a tengeren úszva akár 4000 km-re az anyanövénytől is megkezdhetik a csírázásukat. A kókuszpálma minden részét felhasználják, így az egyik leghasznosabb kultúrnövény a világon. Magassága akár a 30 métert is elérheti, a levelei pedig 5 méteresre is nőhetnek. A termések betakarítása ezért nem olyan egyszerű, sokfelé idomított majmok végzik a kókuszszüret.

Kókuszdió

A kókuszdió tojás alakú termése a kókuszpálmának. Mérete akár 30 cm hosszú is lehet, 15-18 cm átmérőjű és jellemzően 1-2 kg közötti súlyú. Számos feldolgozási formája van. A benne található víz, a külső héját borító rost, de a reszelt húsából préselt kókusztej, mind ezek közé tartozik. Nemcsak emberi élelmezésre, de az állatok takarmányozására is használják a terméséből kinyert korpát, mely a kókuszdió kiszárított húsa és a kókuszolaj alapanyaga is.

Hazánkban viszonylag ritkábban találkozhatunk a hosszú utat megtett gyümölcsökkel. Vásárlás során figyeljünk rá, hogy ép héjú és viszonylag nehéz súlyú termést válasszunk.

Tárolása hetekig nem okoz problémát szobahőmérsékleten sem, ha van benne kókuszvíz. Ugyanis az tartja frissen a gyümölcshúst. Azonban, ha túl sok víz lötyög benne, akkor az a kókuszdió még éretlen.

Feldolgozása

Ahhoz, hogy szét tudjuk vágni, először meg kell keresni a három csírázólyukat, amik szöggel átszúrhatók. Ezeken keresztül kicsorgathatjuk a kókusz levét. Majd vagy szétfűrészeljük, vagy kalapáccsal széttörjük és a fehér kókuszhúst levághatjuk róla. Nem egyszerű eljárás, óvatosan álljunk neki.

Felhasználása

Míg az Ázsiai konyhán frissen fogyasztják, hazánkban jellemzően a szárított, reszelt formáját használjuk leginkább. Ez fontos sütemény ízesítő alapanyag, mely nemcsak az Adventi, karácsonyi időszakban kerül előtérbe, de ott mindenképp. Jellemzően süteményeket ízesítünk vele, de akár húsételek ízesítésére is használható.

A kókusz felhasználása igazán széleskörű, nincs olyan része, mely nem kerül feldolgozásra. Még a kókusz héját is felhasználhatjuk, akár mécses vagy gyertyatartónak vagy tálkának, bármi egyébnek, csak a fantáziánk szabhat határt.

Törzse és levelei őshazájában építőanyagként használatosak, a rostokból szuperkényelmes matracot készítenek. Húsa pedig nemcsak a konyhákban – reszelékkeént, lisztként, olajként – hanem a szépségápolásban is felhasználásra kerül. Ki ne találkozott volna még kókuszos szappannal, testápolóval vagy egyéb kozmetikai termékekkel?

Kókusz hatása

A kókusz hatása a szervezetre belülről, de haj-, és bőrápolásban kívülről is érvényesül. Számos a szervezet számára hasznos vitamint – többek között magnéziumot, kalciumot, vasat és cinket – ásványi anyagot és rostot tartalmaz. De gazdag telítetlen zsírsavakban is. Emiatt jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulását, de a csontok egészségének megőrzésében is szerepet játszik.

Kókusz bontása, ahogyan énnekem sikerült:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom