Tartalomjegyzék
Manapság egyre nagyobb reneszánszát élik a különböző gyümölcsös rágcsák, mint például az almachips, vagy a banánchips. Ezeknek az ízletes ropogtatni valóknak nagy előnye, hogy nem tartalmaznak sem hozzáadott adalékanyagokat, sem egyéb cukrokat és a gyümölcsben található vitaminok, ásványi anyagok is benne maradnak. A kókuszchips rengeteg B-vitamint, C- és E-vitamint és nyomelemeket is tartalmaz, – igaz hozzáadott cukrot is – az elkészítése pedig igazán egyszerű. Minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz, és ez az aranyszabály, bármely gyümölcs, vagy zöldség esetén érvényes. Érdemes más gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is próbálkozni, igazán különleges a cékla vagy zellerchips is. Mindenképpen megér egy próbát!
Egyszerű házi kókuszchips recept
Hozzávalók:
- 10 dkg kókusz (nagyjából egy teljes kókuszdió)
- 4 teáskanál porcukor
A kókuszchips elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a kókuszdiót törjük fel (ha hűtőbe tesszük e művelet előtt néhány órára, akkor egyszerűbb lesz).
- A kókuszvizet folyassuk ki belőle és utána törjük fel.
- Majd a kókusz héjáról fejtsük le a gyümölcs húsát.
- Mossuk meg a kókusz darabokat.
- Azután egy zöldséghámozóval ízlés szerinti hosszúságú szeleteket kanyarítunk le a gyümölcshúsról.
- Egy tálba tesszük őket, amit megszórunk a porcukorral. Alaposan össze is rázzuk, hogy mindenhol érje a szeleteket.
- Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk vékony rétegben egymás mellé a darabokat.
- Majd 50 fokra beállított hőfokon nagyjából 40 perc alatt kiszártjuk őket.
- Félidőben meg kell forgatni a szeleteket, hogy mindkét oldala megsüljön, megszáradjon.
- Ha elkészült hagyni kell kihűlni és már fogyasztható is.
Ha nagyobb adagot készítünk, akkor légmentesen záródó dobozba rakva akár egy hétig is eláll. Már ahol eláll, mert olyan finom, hogy mindenki rá fog járni! Jó étvágyat!
https://femina.hu/egeszseg/zoldsegchipsek/
Vissza a kategória cikkeihez