Kókuszliszt 

A kókuszliszt a Dél-Kelet Ázsiai országokban régóta ismert és használt liszt. A kókusz fehér belsejéből készül, amit először kiszárítanak, majd finom porrá őrlik. Nálunk csak az utóbbi évtizedekben vált ismertté, elsősorban az egészséges táplálkozást keresők körében és a gluténérzékenyek körében vált népszerűvé. Napjainkban azonban már nemcsak a gluténérzékenyek polcán található meg, hiszen sütemények, kenyerek tökéletes alapanyaga is. Egyedülálló azonban a tekintetben, hogy rengeteg vizet képes felvenni. Éppen ezért a kókuszlisztes receptek esetében érdemes betartani a megadott összetevők mennyiségét.

Kókuszliszt jótékony hatásai

A kókuszliszt, akárcsak a gesztenyeliszt glutént tehát nem tartalmaz, de számos – a sejtek növekedéséhez és regenerálásához szükséges – fehérjét igen. 10 dkg 19 gramm fehérjét tartalmaz. Ez több, mint a búzaliszt, a kukoricaliszt vagy a rozsliszt esetében. Emiatt a vegán és vegetáriánus étrend kedvelt alapanyaga is.  

A cukorbeteg diétában is kiválóan alkalmazható, mivel lassú felszívódású szénhidrát, vagyis nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet. 10 dkg kókuszlisztben 39 gramm élelmi rost van, ami koleszterincsökkentő, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében egyaránt.

Fogyókúrás étrend esetében is használható, mivel fokozza az anyagcserét és magas a rost tartalma, mely teltségérzetet biztosít.

Kókuszliszt

A kókuszliszt nem olcsó mulatság, ugyanis meglehetősen drága. Főleg a lisztérzékenyek számára jótékony, hiszen nincs benne glutén. Nagyon kellemes, jó illatú, sűrű liszt, mely kifejezetten gazdag rostban. Sok a benne található aroma és olaj is, ezért nem hasonlít a klasszikus gabonalisztekre. Zsírosabb, enyhén kókuszízű, mely íz más lisztekkel keverve semlegesíthető. De sütés alkalmával érdemes egyéb intenzív ízű – kakaópor, gyömbér, mandula stb. – alapanyagokkal együtt alkalmazni.  

Kókuszliszt vásárlása, ára

A kókuszliszt főleg a bioboltokban, vagy nagyobb bevásárlóközpontok kínálatában található meg. Érdemes az interneten rákeresni, hiszen az árukeresőn összehasonlítva találjuk meg a különböző termékeket. Itt ár, mennyiség és kiszállítási díj is összevethető.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy mivel magasabb a zsírtartalma, hamarabb meg is romolhat, avasodhat. Ezért érdemes csak akkora mennyiséget vásárolni, amit fel is használunk. Ha nem tudjuk felhasználni a közeljövőben, de már megvásároltuk, akkor tegyük hűtőszekrénybe, de akár le is fagyaszthatjuk. Ha savanykás a szaga, az már nem jó.

Kókuszliszt készítése otthon

De akár magunk is készíthetünk otthon. Ehhez először kókusztejet kell készíteni.

Kókusztej hozzávalók:

  • 4 csésze víz
  • 2 csésze szárított – lehetőleg bio – kókuszreszelék

Kókusztej elkészítési lépései:

  1. A vizet egy edényben melegítsük fel úgy, hogy ne forrjon.
  2. A kókuszreszeléket tegyük egy turmixgépbe és adjuk hozzá a felmelegített vizet is.
  3. Hagyjuk ázni, hűlni 20-30 percig, majd alaposan turmixoljuk össze. Akkor jó, ha már sűrű és krémes. (Kb. 2-3 perc)
  4. Majd egy szitán szűrjük át egyszer, és konyharuhán még egyszer.
  5. Így rögtön fogyasztható (3-4 napig eláll hűtőben) a megmaradt pép pedig felhasználható kókuszliszt alapanyagnak.

Kókuszliszt házilag készítve

  1. A kókuszpépet egy sütőpapírral bélelt tepsin oszlassuk el úgy, hogy minél kevésbé érintkezzenek.
  2. Ezután hagyjuk levegőn száradni egy napon keresztül vagy a sütő legalacsonyabb fokozatán szárítsuk 4 órán keresztül.
  3. Ha teljesen megszáradt, akkor daráljuk le egy keverőedényben őröljük lisztté és már készen is van.
  4. Légmentes tárolóba tegyük.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez