Kókuszolaj

A kókuszolaj olaj a friss vagy szárított kókuszdió húsából készül. Feldolgozása történhet hidegen sajtolással vagy finomított eljárással is. A kókusz rendkívül egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Bár hazánkban jellemzően a kókuszreszelék a legismertebb feldolgozási formája, számos módon feldolgozásra kerül. A kókuszpálma az egyik leghasznosabb kultúrnövény a világon. Ugyanis minden része feldolgozásra kerül. A kókuszdió Ázsiában az egyik legfontosabb táplálékot is jelenti.

Kókuszolaj

A kókuszolaj tehát hidegen történt sajtolással is előállításra kerülhet, ez a szűz kókuszolaj. Íze kellemesen kókuszos, használata során ilyen ízt ad az ételeknek is. A finomított kókuszolaj azonban a feldolgozás során íztelenné és szagtalanná válik.

Kókuszolaj hatása

A kókuszolaj bármely eljárással készült fajtáját használjuk is, érdemes tudni, hogy nagyjából 90%-a telített zsír. A zsíroknak fontos szerepe van az egészséges étkezésben, étrendben, ezért sem tanácsos teljesen zsírmentesen étkezni. Ugyanis nemcsak energiaforrás a szervezet számára, de esszenciális zsírsavak forrása is. De nem minden zsír egyforma. Vannak ugyanis egészségesebb és kevésbé egészséges fajták.

A telített zsírsavak szobahőmérsékleten jellemzően szilárd halmazállapotúak. Elsősorban állati eredetűek – például disznó- vagy kacsa zsír – de ide tartozik a pálma- vagy kókuszolaj, illetve a tejből vagy tejtermékekből származó zsírok is, mint például a sajt.

A telítetlen zsírsavak inkább folyékonyak szobahőmérsékleten is. Ilyen például sok növényi olaj – olívaolaj, avokádó olaj – illetve a különböző olajos magvak és a belőlük sajtolt olajok, mint például a mogyoró-, szezám-, vagy dióolaj is.

A kókuszolaj tehát jelentősen több telített zsírt tartalmaz, mint a vaj vagy akár a disznózsír. Példának okáért egy teáskanál 11 g telített zsírt tartalmaz, ugyanennyi olívaolaj kevesebb, mint 2 g-ot. Éppen ezért a hosszútávú, nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott. Ugyanis kutatások szerint ezzel hosszútávon jelentősen növeljük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Akkor most fogyasszuk vagy ne a kókuszolajat?

Az általános javaslat, hogy fogyasszuk, de csak mértékkel. Érdemes odafigyelni arra, hogy a napi kalóriabevitelünknek mindössze 5-6%-át tegyék ki a telített zsírok. Ez hozzávetőlegesen 1,3 dkg-nak felel meg.

Sütésre, főzésre használhatjuk. Vásárolni már nemcsak a bioboltokban tudjuk, a nagyobb bevásárlóközpontokban, élelmiszerüzletek polcain is megtalálható. De számos webshopban is a meg tudjuk rendelni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom