Tartalomjegyzék
A mákos és diós bejgli a karácsony elmaradhatatlan süteményei közé tartozik, a kókuszos bejgli pedig a kókuszt kedvelők asztaláról nem hiányozhat. Bár az utóbbi évek nagy slágere a gesztenyés bejgli. De nemcsak ezek számos variációban, ízesítésben készülnek az ízletes bejglik ebben az időszakban. Sokan félnek a bejgli elkészítésétől, sok háznál ezért jellemzően még mindig a nagymamák feladata. A töltelék miatt a tészta kirepedhet, ami miatt már nehezen szeletelhető, mivel szétesik stb. Pedig csak néhány dologra kell jobban figyelni közben. Például, hogy a vaj, amit hozzáadunk hideg legyen. Illetve a gombócok egyforma súlyúak legyenek, ehhez érdemes le is mérni őket. De lényeges az is, hogy a bejglik tetejét többször is kenjük át tojással.
Kókuszos bejgli recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál só
A kókuszos töltelékhez:
- 20 dkg kókuszreszelék
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg tejpor
- 2,5 dl tej
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 5 dkg cukor
- csipet só
- + 1 egész tojás a tészta lekenéséhez
A kókuszos bejglik elkészítése:
- Először a lisztet és a porcukrot egy tálba kell szitálni.
- Hozzá kell adni a sót.
- Majd a hideg vajat darabokra kell vágni és azt is hozzáadni, és alaposan elmorzsolni a liszttel.
- Egy másik tálba fel kell ütni a tojást, majd hozzá önteni a hideg tejet, a vaníliás cukrot és az élesztőt összemorzsolva.
- Simára kell keverni, de nem kell futtatni.
- Ezt a keveréket a liszt közepébe kell önteni és össze kell dolgozni vele.
- Alaposan össze kell gyúrni és 3 gombócot kell belőle készíteni, melyek egyforma súlyúak.
- Letakarva legalább egy órán keresztül kell hideg helyen pihentetni.
- Addig el lehet készíteni a töltelékeket. A tejet egy lábosban kezdjük el melegíteni, ha már gőzölög vegyük le és keverjük bele a tejport.
- Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a csipet sót, a kanálnyi lisztet és a kókuszreszeléket is.
- Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre. Akkor jó, ha olyan az állaga, mint a tejbegríznek.
- Majd hagyjuk kihűlni.
- Ezután a hideg tésztát két egyenlő részre osztjuk.
- Lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtsuk az egyiket és kenjük meg a kihűlt töltelék felével és szorosan feltekerjük.
- A másik gombóc tésztával ugyanígy járunk el.
- A kész rudakat egy tepsibe kell rakni egymás mellé.
- Majd a tojást fel kell verni és be kell kenni vele a tekercsek tetejét.
- Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
- Ezután még egy fél órát hűvös helyen is pihentetni kell.
- Aztán kicsit meg kell szurkálni a tetejét villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
- A sütőt előmelegítjük 175 °C -ra és 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.
Mákos és diós bejgli recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma
Vissza a kategória cikkeihez