Kókuszos bejgli

A mákos és diós bejgli a karácsony elmaradhatatlan süteményei közé tartozik, a kókuszos bejgli pedig a kókuszt kedvelők asztaláról nem hiányozhat. Bár az utóbbi évek nagy slágere a gesztenyés bejgli. De nemcsak ezek számos variációban, ízesítésben készülnek az ízletes bejglik ebben az időszakban. Sokan félnek a bejgli elkészítésétől, sok háznál ezért jellemzően még mindig a nagymamák feladata. A töltelék miatt a tészta kirepedhet, ami miatt már nehezen szeletelhető, mivel szétesik stb. Pedig csak néhány dologra kell jobban figyelni közben. Például, hogy a vaj, amit hozzáadunk hideg legyen. Illetve a gombócok egyforma súlyúak legyenek, ehhez érdemes le is mérni őket. De lényeges az is, hogy a bejglik tetejét többször is kenjük át tojással.

Kókuszos bejgli recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál só

A kókuszos töltelékhez:

  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg tejpor
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • + 1 egész tojás a tészta lekenéséhez

A kókuszos bejglik elkészítése:

  1. Először a lisztet és a porcukrot egy tálba kell szitálni.
  2. Hozzá kell adni a sót.
  3. Majd a hideg vajat darabokra kell vágni és azt is hozzáadni, és alaposan elmorzsolni a liszttel.
  4. Egy másik tálba fel kell ütni a tojást, majd hozzá önteni a hideg tejet, a vaníliás cukrot és az élesztőt összemorzsolva.
  5. Simára kell keverni, de nem kell futtatni.
  6. Ezt a keveréket a liszt közepébe kell önteni és össze kell dolgozni vele.
  7. Alaposan össze kell gyúrni és 3 gombócot kell belőle készíteni, melyek egyforma súlyúak.
  8. Letakarva legalább egy órán keresztül kell hideg helyen pihentetni.
  9. Addig el lehet készíteni a töltelékeket. A tejet egy lábosban kezdjük el melegíteni, ha már gőzölög vegyük le és keverjük bele a tejport.
  10. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a csipet sót, a kanálnyi lisztet és a kókuszreszeléket is.
  11. Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre. Akkor jó, ha olyan az állaga, mint a tejbegríznek.
  12. Majd hagyjuk kihűlni.
  13. Ezután a hideg tésztát két egyenlő részre osztjuk.
  14. Lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtsuk az egyiket és kenjük meg a kihűlt töltelék felével és szorosan feltekerjük.
  15. A másik gombóc tésztával ugyanígy járunk el.  
  16. A kész rudakat egy tepsibe kell rakni egymás mellé.
  17. Majd a tojást fel kell verni és be kell kenni vele a tekercsek tetejét.
  18. Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
  19. Ezután még egy fél órát hűvös helyen is pihentetni kell.
  20. Aztán kicsit meg kell szurkálni a tetejét villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
  21. A sütőt előmelegítjük 175 °C -ra és 35-40 perc alatt készre sütjük.
  22. Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.

Mákos és diós bejgli recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez