Tartalomjegyzék
A kókuszos kifli rendkívül egyszerűen elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A kókusz rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle, azt is leginkább karácsony környékén. Pedig számos formában elérhető a kókuszreszeléken kívül is. Ez a sütemény nemcsak egy tea vagy kávé mellé, de vendégvárónak vagy karácsonyra is remek választás. Annál is inkább, mivel jól záródó dobozban hetekig eltartható.
Kókuszos kifli recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt (keverhető vegyesen 70-30% arányban fehér és bármi más)
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- pici só
- pici fahéj (elhagyható)
A kókusz kiflik elkészítése lépésről – lépésre:
- A lisztet át kell szitálni és hozzá kell keverni a pici sót, kevés fahéjat és a kétféle cukrot és a kókuszreszeléket is.
- Majd az egészhez a puha – de nem felolvasztott – margarint is hozzá kell adni és szétmorzsolva össze kell keverni a kókuszreszelékes lisztes keverékkel.
- Az egészet addig kell összedolgozni, amíg el nem válik az edény oldalától.
- Majd egy gombócot kell formálnunk, amit folpackba csomagolunk.
- A gombócot egy jó fél órára – órára hideg helyre kell tenni pihenni.
- Ezt követően kisebb gombócokat kell belőle lecsípni, amiből kifli alakot formázunk. (Vagy kifli sütőformába is tehetjük, ha van.)
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket nem túl közel egymáshoz, mert még sütés közben nőnek majd.
- Aztán előmelegített sütőben kb. 175 fokon kb. 10-12 perc alatt világos színűre sütjük. Érdemes 8 perctől folyamatosan nézegetni, mert hamar meg tud égni.
- Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva tálalhatjuk.
Olvasztott csokiba is márthatjuk a kiflivégeket, amit kókuszreszelékkel szórunk meg. Nagyon dekoratív sütemény készíthető belőle. De akár az egészet is csokoládéba márthatjuk. Porcukrosan vagy anélkül jól záródó fém dobozokba is rakható. Sokáig – 2-3 hétig is – eláll benne. Ezt a süteményt már hetekkel előbb meg lehet sütni karácsonyra, és még a gyerekeket is be lehet fogni. Érdemes akár rögtön több adagot is készíteni belőle. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma
Vissza a kategória cikkeihez