Kókuszos kifli

A kókuszos kifli rendkívül egyszerűen elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A kókusz rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle, azt is leginkább karácsony környékén. Pedig számos formában elérhető a kókuszreszeléken kívül is. Ez a sütemény nemcsak egy tea vagy kávé mellé, de vendégvárónak vagy karácsonyra is remek választás. Annál is inkább, mivel jól záródó dobozban hetekig eltartható.

Kókuszos kifli recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt (keverhető vegyesen 70-30% arányban fehér és bármi más)
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék  
  • pici só
  • pici fahéj (elhagyható)

A kókusz kiflik elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A lisztet át kell szitálni és hozzá kell keverni a pici sót, kevés fahéjat és a kétféle cukrot és a kókuszreszeléket is.
  2. Majd az egészhez a puha – de nem felolvasztott – margarint is hozzá kell adni és szétmorzsolva össze kell keverni a kókuszreszelékes lisztes keverékkel.
  3. Az egészet addig kell összedolgozni, amíg el nem válik az edény oldalától.
  4. Majd egy gombócot kell formálnunk, amit folpackba csomagolunk.
  5. A gombócot egy jó fél órára – órára hideg helyre kell tenni pihenni.
  6. Ezt követően kisebb gombócokat kell belőle lecsípni, amiből kifli alakot formázunk. (Vagy kifli sütőformába is tehetjük, ha van.)
  7. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket nem túl közel egymáshoz, mert még sütés közben nőnek majd.
  8. Aztán előmelegített sütőben kb. 175 fokon kb. 10-12 perc alatt világos színűre sütjük. Érdemes 8 perctől folyamatosan nézegetni, mert hamar meg tud égni.
  9. Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva tálalhatjuk.

Olvasztott csokiba is márthatjuk a kiflivégeket, amit kókuszreszelékkel szórunk meg. Nagyon dekoratív sütemény készíthető belőle. De akár az egészet is csokoládéba márthatjuk. Porcukrosan vagy anélkül jól záródó fém dobozokba is rakható. Sokáig – 2-3 hétig is – eláll benne. Ezt a süteményt már hetekkel előbb meg lehet sütni karácsonyra, és még a gyerekeket is be lehet fogni. Érdemes akár rögtön több adagot is készíteni belőle. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez