Tartalomjegyzék
A macaron sütése az utóbbi időkben hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem kivétel ez alól a kókuszos macaron sem. Egész évben bármikor, szezonalitástól függetlenül elkészíthető finomság. Igazán változatossá tehetjük, hiszen számos módon, ízesítésben tölthető, csak a fantáziánk szabhat határt. Bármilyen ízesítéssel, vagy ízkombinációkkal készítve is érdemes próbálkozni. Akár saját részre, akár vendégvárónak készül, mindenképpen jó választás, érdemes kipróbálni!
Kókuszos macaron alap – recept
Hozzávalók a tésztához:
- 13,5 dkg kókuszreszelék
- 12 dkg porcukor
- 15 dkg cukor
- 11 dkg tojásfehérje
- 4 dkg víz
Hozzávalók a krémhez:
- 10 dkg fehércsokoládé
- 10 dkg 30%-os habtejszín
A kókuszos macaron elkészítési lépései:
- Először a tölteléket készítjük el. Ehhez a fehércsokit apróra vágjuk és egy tálba tesszük.
- A tejszínt felmelegítjük forráspontig, majd a csokidarabokra öntjük és összekeverjük, hogy homogén alapot kapjunk.
- Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük a krémet.
- Közben elkészítjük a krémet is. Ehhez először a fehérjét két részre osztjuk.
- Az egyik felét beletesszük a gépi habverőbe.
- A kókuszreszeléket ledaráljuk egy kávédarálón és a porcukorral összekeverve egy tálba szitáljuk.
- Ehhez keverjük hozzá a másik fele fehérjét úgy, hogy sűrű masszát kapjunk.
- A kristálycukrot a vízzel egy edényben 116 fokig melegítjük. Amikor eléri ezt a hőfokot elkezdjük habosítani a gépben a fehérjét.
- Majd mikor a kristálycukros víz eléri a 118 fokot levesszük a tűzhelyről és folyamatos keverés mellett a felhabosított fehérjéhez csurgatjuk.
- Addig kell habosítani, amíg kemény, masszív, fényes hab nem lesz a végeredmény.
- Majd a kókuszos masszát is a habhoz adjuk és keverünk gyorsan párat még az egész masszán.
- Majd egy spatulával addig keverjük körkörösen az egészet, amíg a spatuláról egybefüggően le nem folyik.
- Óvatosan keverjük el, vigyázva arra, nehogy a túlkeverés következtében szétfolyjon a tészta.
- Majd töltsük habzsákba a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk belőle 2,5 centis korongokat. Ennek megkönnyítésére lehet kapni macaron sütő alapot, melyen ki vannak jelölve a korongok).
- Ha elkészültünk 2-3-szor csapjuk az asztalhoz a tepsit, hogy az esetleges légbuborékok kijöjjenek a tésztából.
- Szárítsuk őket 40-50 percig majd, ha már hozzáérünk a tetejükhöz és nem ragad a tészta az ujjunkra, akkor mehet be a 140-150 fokra előmelegített sütőbe.
- Légkeveréses sütőben süssük 14 percig.
- Ha elkészült hagyjuk kihűlni a tepsiben csak a teljesen kihűlt korongokat húzzuk le a sütőpapírról, különben eltörhet.
- A krémet vegyük ki a hűtőből, töltsük nyomózsákba és a macaronok felére nyomjunk karikát a krémből.
- Tegyük rá a macaronok másik felét és már kínálhatjuk is.
Jó étvágyat hozzá!
Macaron kókuszból!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma
Vissza a kategória cikkeihez