Tartalomjegyzék
A kókuszos marlenka a hagyományos marlenka egy átdolgozott változata. A marlenka – vagy örmény mézes sütemény – néhány éve a semmiből robbant be hazánk kávézóiba, illetve a cukrászdák kínálatába. De sokfelé a gyrost árulók polcain is megtalálható az állandó kínálatban. A vékony mézes lapokból álló különleges ízű, édes sütemény, hamar nagy népszerűségre tett szert. Így a hagyományos mellett, egyre többféle változatban készíthetjük otthon is. Csak egy kis türelem szükséges hozzá, mivel minden egyes lapot külön ki kell nyújtani, meg kell sütni. De a fáradozásunk megéri a ráfordított időt, energiát. A siker ezekkel az édes süteményekkel ugyanis garantált!
Egyszerű kókuszos marlenka recept
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- fél csomag sütőpor
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 db közepes méretű tojás
- csipet só
A krémhez:
- 2 csomag kókuszos pudingpor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 7 dl tej
- 5 dkg kókuszreszelék
- csokireszelék – a tetejére
A kókuszos marlenka elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a lisztet keverjük el a sütőporral, szódabikarbónával és a csipet sóval.
- Majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjunk belőle lágy tésztát.
- 4 egyforma részre osztjuk a tésztát.
- Ezeket lisztezett nyújtódeszkán egyenként kinyújtjuk és egyenként 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. (Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e, ha tészta ragad a tűre, akkor még nem sült meg a tészta.)
- Közben elkészítjük a krémet. Ehhez először fél liternyi tejet felforralunk.
- A maradék tejjel kikeverjük a pudingport, és folyamatos keverés mellett hozzákeverjük a felforralt tejhez és besűrítjük, majd félretesszük, hogy hűljön.
- A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt pudinggal összekeverjük.
- Majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket is.
- Alaposan elkeverjük és ezzel a krémmel kenjük meg a lapokat.
- A tetejére is kenjük a krémből, majd ízlés szerint csokireszelékkel vagy kókuszreszelékkel szórjuk meg.
- Hagyjuk állni néhány órát – vagy egy egész éjszakát – hogy összeálljon és szépen szeletelhető legyen.
Jó étvágyat hozzá!
Csokis Marlenka:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma
Vissza a kategória cikkeihez