Kókuszos marlenka

A kókuszos marlenka a hagyományos marlenka egy átdolgozott változata. A marlenka – vagy örmény mézes sütemény – néhány éve a semmiből robbant be hazánk kávézóiba, illetve a cukrászdák kínálatába. De sokfelé a gyrost árulók polcain is megtalálható az állandó kínálatban. A vékony mézes lapokból álló különleges ízű, édes sütemény, hamar nagy népszerűségre tett szert. Így a hagyományos mellett, egyre többféle változatban készíthetjük otthon is. Csak egy kis türelem szükséges hozzá, mivel minden egyes lapot külön ki kell nyújtani, meg kell sütni. De a fáradozásunk megéri a ráfordított időt, energiát. A siker ezekkel az édes süteményekkel ugyanis garantált!

Egyszerű kókuszos marlenka recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • fél csomag sütőpor
  • 20 dkg puha vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 db közepes méretű tojás
  • csipet só

A krémhez:

  • 2 csomag kókuszos pudingpor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 7 dl tej
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • csokireszelék – a tetejére

A kókuszos marlenka elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a lisztet keverjük el a sütőporral, szódabikarbónával és a csipet sóval.
  2. Majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjunk belőle lágy tésztát.
  3. 4 egyforma részre osztjuk a tésztát.
  4. Ezeket lisztezett nyújtódeszkán egyenként kinyújtjuk és egyenként 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. (Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e, ha tészta ragad a tűre, akkor még nem sült meg a tészta.)
  5. Közben elkészítjük a krémet. Ehhez először fél liternyi tejet felforralunk.
  6. A maradék tejjel kikeverjük a pudingport, és folyamatos keverés mellett hozzákeverjük a felforralt tejhez és besűrítjük, majd félretesszük, hogy hűljön.
  7. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt pudinggal összekeverjük.
  8. Majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket is.
  9. Alaposan elkeverjük és ezzel a krémmel kenjük meg a lapokat.
  10. A tetejére is kenjük a krémből, majd ízlés szerint csokireszelékkel vagy kókuszreszelékkel szórjuk meg.
  11. Hagyjuk állni néhány órát – vagy egy egész éjszakát – hogy összeálljon és szépen szeletelhető legyen.

Jó étvágyat hozzá!

Csokis Marlenka:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom