Kókuszpehely

A kókusz felhasználása rendkívül széleskörű, nemcsak a kókuszdió, de a belőle készült ételek – a kókuszlisztliszt, kókuszreszelék, kókuszpehely stb. – formájában is. A friss kókusz hazánkban nem mindennapos a piacok kínálatában, de nagyobb bevásárlóközpontokban, ázsiai-, kulináris üzletek kínálatában elérhető. Így mi magunk is készíthetünk akár kókusztejet, reszeléket, de vásárolhatunk készen is. A kókusz nagyon egészséges, mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Hatása a szervezetre igazán rendkívüli, érdemes bevenni a mindennapi étkezéseink közé.

Kókuszpehely előállítása

Iparilag előállított – főleg reggelire vagy nassként fogyasztott – az utóbbi időben rendkívül nagy népszerűségnek örvendő különféle módokon készített kókusz forgácsok. Mára szinte a világ minden táján ismert és fogyasztott. A forgácsolás többféle méretben történik, majd szárításra kerül.

  • durvára forgácsolt – ez a legkevésbé keresett formája
  • közepes méretűre forgácsolt – ez népszerű
  • a finomra forgácsolt

A forgácsolás után szárítják a hajszálvékony szeleteket.

A kókuszpehely felhasználása

Müzlibe, kásába, salátákba keverve igazán egészséges reggelit készíthetünk. Süteményeket, desszerteket is díszíthetünk vele, mivel rendkívül mutatós.

Gluténmentes, így a gluténérzékenyek étrendjének is alapja lehet, akárcsak a kókuszliszt. Azonban érdemes megnézni a csomagoláson, hogy olyan üzemben csomagolják-e, ahol nem érintkezhet gluténnel. Valamint ugyan önmagában cukrot nem tartalmaz, de sokszor a készen vásárolható termékek tartalmaznak hozzáadott cukrot.

Jótékony hatásai

A kókuszpehely rostjai segítik és megkönnyítik az egészséges emésztést. A szervezet megfelelő működése érdekében fontos a rendszeres rost fogyasztás, azonban nem mindegy milyen rostot fogyasztunk.

A kókuszdió több, mint 20 féle aminosavat, többféle B-, C-, E-vitamint és számos ásványi anyagot tartalmaz. Ezek közül főleg magnéziumot, foszfort, vasat, cinket, káliumot és szelént is. Magas a rost tartalma és telített zsírsavakban, antioxidánsokban is gazdag.

Emiatt jótékony hatású:

  • a csontszövetek felépítésében
  • az izmok egészséges fejlődésében
  • a csontváz kialakulásában
  • a kötőszövetek felépítésében
  • a méregtelenítésben
  • a haj, a bőr, a körmök egészségének fenntartásában

Kókuszpehely kalória tartalma

10 dkg kókuszpehely az alábbi értékekkel bír:

  • 690 kalória
  • 65 g zsír
  • 13 g fehérje
  • 14 g szénhidrát

10 dkg a szervezet teljes napi zsírszükségletét fedezi.

Vásárlása

A legtöbb bioboltban, drogériában, de nagyobb bevásárlóközpontok kínáltában is megtalálható. Érdemes az interneten az árgépen is megnézni az árát. Remek összehasonlítások vannak kiszerelés szerinti bontásban is az üzletek elérhetőségeinek megadásával. Érdemes olyan terméket választani, ami nem – vagy csak minimális cukrot – tartalmaz.

Napfénytől védett, száraz, hűvös helyen tároljuk az eredeti csomagolásban. Felbontás után érdemes minél hamarabb elfogyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez