Kókusztej

A kókusztej – bár sokan tévesen azt gondolják – valójában nem a feltört kókuszdió belsejében található lé. Annál is inkább, mivel az áttetsző színű, tehát még színében sem hasonlít a tejhez. Ugyanis nem a kókusz valamely része, hanem elő kell állítani vagy magunknak házilag otthon vagy valamely ezzel foglalkozó cégnek. Ugyanis készen is vásárolhatjuk – akár konzerv vagy por formájában – vagy otthon is előállíthatjuk. A kókusz rendkívül egészséges, számos – a szervezet számára hasznos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Nincs ez másképp a kókusztej esetében sem.

Kókusztej házilag készítve

Hozzávalók:

 • friss kókuszdió
 • víz
 • szűrő, konyharuha
 • üveg jól záródó kupakkal

A házi kókusztej elkészítési lépései:

 1. A kókuszdiót vágjuk szét. Ahhoz, hogy szét tudjuk vágni, először meg kell keresni a három csírázólyukat, amik szöggel átszúrhatók. Ezeken keresztül csorgassuk ki egy pohárba a kókusz levét.
 2. Majd vagy szétfűrészeljük, vagy kalapáccsal széttörjük és a fehér kókuszhúst éles léssel vágjuk le a kemény héjról.
 3. A barna hártyát vékonyan hámozzuk le, majd a gyümölcshús darabokat alaposan mossuk meg.
 4. Tegyük egy turmixgépben kevés vízzel és alaposan turmixoljuk össze. A víz mennyisége fogja meghatározni a kókusztej sűrűségét. Ha nagyon sűrű, hígíthatunk rajta.
 5. Majd szűrjük át a pépet először egy szűrő, aztán egy konyharuhán is.
 6. Hagyjuk, hogy minden lé alaposan kicsöpögjön belőle. (A visszamaradt pépet kiszáríthatjuk reszeléknek).
 7. Majd öntsük az előzőleg kifertőtlenített üvegbe és azonnal felhasználhatjuk, vagy tegyük hűtőszekrénybe.
 8. 2-3 napig eltartható a hűtőszekrényben.  

Kókusztej konzerv

A kókusztej konzerv vagy por formában is elérhető. Az előbbi esetében számolni kell azzal, hogy tartósítószert tartalmaz. A por a kókusztej porlasztásos szárításával kerül előállításra. Felhasználását tekintve vízzel vagy tejjel kell hígítani annak megfelelően, hogy milyen sűrű állagot szeretnénk kapni. Bármilyen étel készítésénél használható az összes formában előállított kókusztej.

Felhasználása

Főleg az ázsiai – ezen belül is az indiai és a thai – konyha népszerű alapanyaga. Az ottani kedvelt csípős ízeket lágyítja a kókusz selymes, krémes aromája. Édes és sós levesekhez, ragukhoz, desszertekhez, turmixokhoz, de tejberizs készítéséhez is remekül használható.

 Míg az Ázsiai konyhán frissen fogyasztják, hazánkban jellemzően a szárított, reszelt formáját használjuk leginkább. Ez fontos sütemény ízesítő alapanyag, mely nemcsak az Adventi, karácsonyi időszakban kerül előtérbe, de ott mindenképp. Jellemzően süteményeket ízesítünk vele, de akár húsételek ízesítésére is használható.

Kókusztej házilag, recept, egészséges táplálkozás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom