Kókuszvirágcukor

A kókuszvirágcukor – vagy más néven pálmacukor – a kókuszpálma virágából kinyert természetes édesítőszer, mely napjainkra a legajánlottabb cukorfajta. Rendkívül magas az ásványi anyag- és az aminosav tartalma is. A kókusz önmagában is nagyon egészséges hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Nemcsak belsőleg fogyasztva, de külsőleg is nagyon jótékony hatású. A kozmetikai ipar számos termékben használja a testápolóktól a különböző krémekig bezáróan. Az egyik leghasznosabb kultúrnövény a világon, ugyanis a kókuszpálma minden részét felhasználják. Így a virágát is.

Kókuszvirágcukor jellemzői

Hazánkban kevésbé ismert, de pálmacukor néven talán többen találkozhattunk vele. A kókuszvirág nektárjából nyert természetes édesítőszer, mely vegán és gluténmentes. Íze kicsit karamellás aromájú, mely rendkívül jól illik a sütemények ízesítéséhez. De tea ízesítéséhez és főzéshez is használható.

Pálmacukor kalória tartalma

A kalória tartalma közel hasonló a hagyományos kristálycukoréval.

10 dkg kókuszvirágcukor az alábbi értékekkel rendelkezik:

 • 396 kalória
 • 0,04 g zsír
 • 98,8 g szénhidrát
 • 0.2 g fehérje

A glikémiás indexe azonban csak: 35.

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Ebből tehát látható, hogy a pálmacukor kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos kristálycukor.

Kókuszvirágcukor jótékony hatása

Inulint tartalmaz, mely természetes prebiotikumként támogatja a bélrendszer egészségét.

Emiatt:

 • segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében
 • a vércukorszint ingadozásának szabályozásában
 • a zsíranyagcsere gyorsításában
 • ezáltal az elhízás elkerülésében
 • a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti
 • támogatja az immunrendszer működését
 • hozzájárul az izmok regenerálásához

Kókuszvirágcukor vásárlása, ára

A pálmacukor főleg ázsiai üzletekben, bioboltokban vagy nagyobb bevásárlóközpontok kínálatában található meg. Érdemes az interneten rákeresni, hiszen az árukeresőn összehasonlítva találjuk meg a különböző termékeket. Itt ár, mennyiség és kiszállítási díj is összevethető.

Bár gluténmentes, érdemes a csomagoláson feltüntetett információkról mindig tájékozódni, mert a csomagolás miatt előfordulhat, hogy nyomokban glutént és egyéb allergén anyagokat – szezámmagot, szóját, mogyoróféléket – tartalmazhat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom